Men hur oförskämd får en liten gumma vara?
en föreläsning om bemötande inom vård och omsorg
Hur motiverar vi oss inom omsorgsyrken? Hur skapar vi en hållbar arbetssituation? Föreläsningen utgår från från dilemman som står när erfarenheter krockar, där unga vårdar äldre, där människor från hela världen samarbetar och kryssar mellan högtider och traditioner som ska passa så väl vårdtagare, som diskrimineringslagstiftening, som närstående och schemat för de anställda.
- Bemötandets dilemman och förutsättningar
- Vad är KASAM och ett salutogent förhållningssätt?
- Motivationspsykologins grunder
- Hur ökar jag förutsättningarna för min och andras motivation?
- Normer – vilka kan de vara?
- Hur påverkar diskriminering och exkludering vår motivation?
- Ibland kombineras denna föreläsning med föreläsningen om härskartekniker, trakasserier och kränkande behandling
- En ökad medvetenhet om det egna ansvaret i mötet med andra människor så väl kollegor som vårdtagare
- Ett gemensamt språk för hur vi mår på arbetsplatsen
- Verktyg för APT och medarbetarsamtal så att föreläsningen inte blir ett tomtebloss
- 45 - 60 minuter – koncentrerat men roligt
- 1, 5 - 2 timmar – vi hinner mycket – både verktyg och fakta
- 3 timmar/halvdag – med längre reflektionsövningar
- Eller ett längre upplägg, t ex en heldag men då krävs oftast en workshopsdel eller en reflekterande promenad för att alla ska hålla koncentrationen uppe
- Jag är van vid allt från 7 minuter till tre heldagar - tillsammans hittar vi vad som passar er.
- Det går även utmärkt att kombinera flera föreläsningar till något som är skräddarsytt för varje tillfälle.
Hur är det att att besöka dödens väntrum, att duscha någon som inte vill och att ständigt förlora dem vi fäst oss vid – allt detta utan att tappa motivationen, glädjen och förmågan att fortsätta ge utan att gå sönder.
Med många egna år inom omsorgsarbeten och som föreläsare ger Charlotte många skratt och viktiga insikter, aha-upplevelser och konkreta knep. ”Det märks att hon vet vad hon talar om” är en återkommande kommentar liksom att ”det var länge sedan jag grät och skrattade så mycket”.
Föreläsningen utgår från olika vardagliga exempel, reflektioner och forskning. Charlotte grundar sig i arbeten av Professor Berit Ås, Professor Kimberlé Williams Crenshaw, Professor Robert Kengan, Professor Edvard Deci m.fl. Vi ersätter myter om makt, mångfald och motivation med kunskap om vilka förutsättningarna är för inkludering och en positiv inre motivation och hur vi kan öka dem i vårt eget liv och på arbetsplatsen.
Beroende på tidsomfattningen kan vi ha kortare eller längre inslag av reflektion och eget arbete eller grupparbeten alltid anpassade utifrån gruppens nuläge och kundens mål med uppdraget.
Föreläsningen finns som 45 minuters variant till en heldag. Ofta fokuserar vi mer på en av delarna beroende på gruppens behov. Alla föreläsningar utformas tillsammans med uppdragsgivaren för att hamna där behovet är som störst.