Föreläsning om bemötande med Charlotte Signahl
Jag minns inte exakt hur frågan ställdes eller hur svaret var, men en gång när jag skulle föreläsa på samma konferens som etikettexperten Magdalena Ribbing fick hon frågan hur hon tänkte sig resultatet av en god etikett. Ungefär såhär löd svaret: Att alla ska känna sig välkomna och bekväma, att alla ska känna att de tydligt vet förutsättningar och förväntningar så de känner sig trygga.
Det har blivit min ledstjärna i alla föreläsningar jag håller om bemötandefrågor. Vi kan alltid göra vårt yttersta för att alla ska känna sig trygga, välkomna och bekväma!
I min föreläsning Måste jag älska varenda jävel?!, som är en föreläsning om bemötande och samarbete är frågor något vi tillsammans talar mycket om. Ibland är frågor vårt bästa redskap. Vilka tider passar dig bäst? Vilket pronomen föredrar du? Vilken sorts mat föredrar du? Valfrihet och öppna frågor är några av nycklarna i ett lyckat inkluderingsarbete. Kanske måste någon hämta eller lämna barnen och därför föredrar lite senare eller tidigare möten. Att fråga hur någon vill bli tilltalad eller omnämnd skapar en stark känsla av inkludering och även om du senare skulle säga fel så vet personen att du vill göra rätt och bara det ger en varm känsla.
Ett gott inkluderande arbete är så fritt som möjligt från härskartekniker. För att lyckas med det måste vi känna till dem. När jag får kör jag gärna min föreläsning Men har du ingen humor eller?! som är en föreläsning om härskartekniker, makt och samarbete. Som alla andra föreläsningar måste den noga stämmas av med kunden för att hamna rätt, för att verkligen göra nytta och bidra till en inkluderande arbetsmiljö och därmed möjlighet till mer arbetsglädje.
Läs gärna mer om härskartekniker här
Ordval har betydelse och ibland är turen vår bästa vän. Jag minns en mycket stor middag. under en konferens på 1990-talet. som jag råkade inleda med:
Välkomna kvinnor, män och alla andra!
Efteråt kom en lyckligt gråtande deltagare fram och berättade att det var första gången i livet som personen känt sig inkluderad i ett välkomsttal. Idag tycker de flesta att detta är en självklarhet…eller är du och ditt språk fortfarande benägna att leva kvar i en tid då det bara fanns två kön?
Datum och veckodagar är också en viktig inkluderingsfråga. Kolla så att du inte lägger möten på någon annans största familjehögtid. Jag fick själv förfrågan om jag ville föreläsa den 24 december vilket inte passade mig alls men det gick fin att ändra till den 23:e och alla blev glada. Det är inte ofta jag föreläser om mångfald numera men när det händer så utgår jag från norm och makt med fokus mot intersektionalitet och inkludering. Mångfald - besvärligt härligt?! är min föreläsning om inkludering, makt, normer och mångfald.