Föreläsning om arbetsglädje
- med föreläsare Charlotte Signahl
Vad äääär egentligen arbetsglädje?! sa en deltagare under en föreläsning. Det var en arbetsplats som var ok men inte rolig, ok men inte hemsk, ok resultat men inte toppleveranser, en halvtrött avdelningschef och en rätt desperat ledning.
Ledningen önskade en föreläsning om arbetsglädje men jag föreslog en om motivation istället. Min erfarenhet är att de flesta medarbetare uppskattar att få en föreläsning som baseras på forskning, inte mina egna glada teorier, något som både gör jobbet och privatlivet roligare och att ledningen ofta först tänker kortsiktigt men när jag förklarar direkt ändrar sig och vill jobba upp en långsiktigt hållbar kultur som leder till arbetsglädje.
På ett vis är det inte så svårt för vår hjärna älskar problemlösning! Och...på jobbet löser vi ofta problem. Vi är gjorda för att lösa problem. När vi har problem vi inte kan lösa fastnar hjärna gärna i en rondell av stressiga tankar, när vi inte har några problem alls så uppfinner hjärna gärna problem den vill lösa och det kan vara både konstruktivt och negativt. Att utan att förminska sina problem, ställa dem mot dem som har det värre och kan skapa en lättnad, "jag har någonstans att bo och i Sverige finns en typ av garantipension, så ser det inte ut i hela världen".
Att fokusera på problemlösning på jobbet kan låta konstigt men om vi tänker att hjärnan, som de flesta ändå har med sig på jobbet, älskar och blir glad av problemlösning och att jobbet ganska ofta innehåller problem och därför borde vi vara jätteglada på jobbet hela tiden...men så är det ju inte alltid. Människor är ofta det som göra oss glada eller irriterade.
Att det medvetet skapats en samarbetskultur för problemlösning brukar vara det som utmärker de arbetsplatser jag kommer till och där de mår bra. Visst kan de också ha en skitdag på jobbet, eller ett par kollegor som inte är favoriter, men i stort sett trivs för att kulturen stödjer samarbete kring problemlösning, prestigefria brainstormningar kring uppgifter som behöver lösas och där den som är bäst skickad och har tid tar sin del.
När jag får uppdraget att öka arbetsglädjen utgår jag från forskningen om motivation, SDT, Self-Determination Theory, och blandar faktadelar med workshopdelar som ska knyta tätt intill de utmaningar just den här arbetsplatsen har men även till de tillgångar den här arbetsplatsen har. Vi ska inte blunda för problemen men vi ska fokusera på lösningarna.
Jag älskar att jobba med lösningsfokuserade modeller och har flera på lager. Att känna sig som en del av sammanhanget, att känna att ens kompetens tas tillvara och att få lösa problem på sitt eget sätt är tre grundkomponenter för hållbar motivation på arbetsplatsen så väl som i livet i stort.
De av mina föreläsningar jag utgår från här är Det är bara att bita ihop!, och ibland så tar vi också ett pass om hur vi dödar arbetsglädje och motivation och då passar föreläsningen Men har du ingen humor eller?!